Komunikat dotyczący plików cookies Niniejsza witryna internetowa, w celu zapewnienia Państwu odpowiedniej jakości usług, korzysta z plików cookies. Mogą również korzystać z nich współpracujące z nami instytucje i reklamodawcy. W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Pozostając w tym serwisie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

x

  Strona główna     GALERIE     kontakt     Regulamin     mapa serwisu     drukuj stronę
Wersja językowa:  polski Deutsch
OSTATNI KOMENTARZ
~bezpieczny lot :: 14.07.2019 08:44
To dziś wszyscy się bawili w Żabicach
czwartek, 18 lipca 2019 11:19   Imieniny: Erwina, Kamila, Szymona

Szukaj hoteli:

Data zameldowania

calendar

Data wymeldowania

calendar
Statystyki serwisu
liczba stron: 5563
komentarzy: 70728
Ostatnio aktualizowane strony
 10 LUBUSKIE ZADUSZKI JAZZOWE 2018
 Gdybym był Bogaczem - Narodowy Teatr Opery i Baletu z Odessy
 Winobranie 8-16.09.2018
 Weekendowa moc atrakcji
 PolAndRock festival (Przystanek Woodstock 2018)
 XVI edycja Muzyki w Raju
 Lato Muz Wszelakich 2018
 Lato Muz Wszelakich
 Święto Warty
NAJCZĘŚCIEJ OGLĄDANE
 AKTUALNOŚCI
 Ciekawe miejsca
 Wirtualna wycieczka
 Trasa dojazdu
 Podziel się widokiem
 Muzyczne
 Kulturalne
 Sportowe
 Cykliczne
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
 KONOTOP
 GOŚCIM
 GĄDKÓW WIELKI
 SYCOWICE
 BOBRÓWKO
 GMINA SZCZANIEC
 OPALEWO
 GMINA KOLSKO
 RĄPICE
Strona główna «  POWIATY I GMINY  «  Powiat słubicki  «  Cybinka - gmina  «  Gmina Cybinka  «  Ciekawostki przyrodnicze  
Ciekawostki przyrodnicze

W okolicy Cybinki znajduje się największe w zachodniej Polsce stanowisko lęgowe żółwi błotnych

Żółw błotny (Emys orbicularis Linnaeus) jest jedynym przedstawicielem żółwi w Polsce. Gatunek ten zamieszkuje całą Europę Południową, a północna granica jego zasięgu przebiega przez Niemcy, Polskę i inne kraje nadbałtyckie. W całej Europie występują jedynie dwa gatunki żółwi słodkowodnych: Żółw błotny i Żółw kaspijski (Mauremys caspica ).

Żółw błotny należy do gadów o bardzo rozległym poziomym zasięgu geograficznym, obejmującym większą część Europy. Występuje w środkowej, zachodniej i południowej Europie, w zachodniej Azji oraz w północno - zachodniej Afryce. Brak go w Wielkiej Brytanii i na półwyspie Skandynawskim. W Polsce zachował się na nielicznych stanowiskach, najliczniej zwłaszcza na Pojezierzu Łęczyńsko - Włodawskim, Mazurskim i Zachodniopomorskim. W okolicy Cybinki znajduje się największe w zachodniej Polsce stanowisko lęgowe żółwi błotnych. Pomimo tak szerokiego zasięgu występowania, w wielu okolicach jest wytępiony lub nigdy nie występował.

Żółw błotny charakteryzuje się wzdłużnie owalnym kształtem pancerza, gładką powierzchnią pancerza grzbietowego (karapaksu), brakiem tarcz głowowych oraz ruchomym połączeniem pancerza brzusznego (plastronu) z karapaksem, co w niewielkim stopniu umożliwia ich ruchy względem siebie. Skóra u nasady obu par kończyn zupełnie pozbawiona zrogowaceń jest miękka i delikatna. Głowa wraz z nogami i dosyć długim ogonem mogą być całkowicie chowane pod pancerz. Długość pancerza dorosłych osobników (mierzona wzdłuż linii kręgowej ) waha się w zależności od opinii różnych autorów od 20 - 22 rzadko do 30cm. Ubarwienie pancerza i ciała jest zmienne , zwykle ciemnobrunatne, oliwkowo-brązowe lub czarne .U typowo ubarwionych osobników na ciemnym tle występują liczne, podłużne, żółte cętki.

Dymorfizm płciowy objawia się wklęsłością plastronu samca i płaską powierzchnią pancerza brzusznego samicy. Inną cechą dymorficzną, dającą się łatwo zauważyć jest kształt ogona.

Główną przyczyną wymierania żółwia błotnego jest niszczenie jego naturalnych siedlisk poprzez zaburzanie stosunków wodnych na bardzo dużych obszarach. Niekorzystne dla niego przekształcenia środowiska są skutkiem melioracji bagien i torfowisk, regulacji naturalnych koryt rzecznych oraz zalesiania piaszczystych wydm, które są miejscem jego rozrodu.

Żółw błotny znaczną część swego życia spędza w wodzie. Wtedy też jest bardzo trudny do zauważenia, gdyż przebywa zazwyczaj na dnie lub na powierzchni wody pomiędzy roślinami wodnymi, a nad wodą widoczne są tylko nozdrza i oczy. Najlepiej można go wykryć w czasie, kiedy przebywa na lądzie, m.in. w trakcie wędrówek i podczas zażywania kąpieli słonecznych w odsłoniętych miejscach. Pod koniec maja i w czerwcu na ląd wychodzą również samice, aby złożyć jaja. Najczęściej do kilkunastu jaj składanych jest w miejscach piaszczystych i dobrze nasłonecznionych, czasem w znacznym oddaleniu od wody. W sprzyjających warunkach pogodowych młode żółwie wykluwają się na początku września i natychmiast podążają do wody.


[1] [2] [3] 

 Komentarze (0)  
Pogoda w regionie


Temperatura: N/A
Wilgotność: N/A
Ciśnienie: N/A
Wiatr: N/A,  N/A
Uniwersytet Zielonogórski

SONDA
[27.03.2018]
Głosowanie zakończone
 

Copyright © 2004-2018 amb software | Wszelkie prawa zastrzeżone | Wykonanie: amb software
Polecamy przeglądarkę Mozilla Firefox.
...

Request served in 0.75 sec